Интервю на областния координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев за Дарик радио – Пловдив

1. Каква е организацията в Пловдив област за номинациите на народни представители от ГЕРБ за 45-то Народно събрание?

Както за всички други избори ние от ПП ГЕРБ се готвим от рано. Започваме още след приключване на предходните. Категорично мога да заявя, че структурите ни в област Пловдив са в кондиция и са готови за избори. Предвид пандемичната обстановка обаче номинациите няма да бъдат правени както обикновено на събрания, а чрез две процедури – в общинския офис на ПП ГЕРБ на всяка община или на официалната електронна поща. Работещите в офисите задължително проверяват дали е член, дали е платил членския си внос и чак тогава желаещият прави до 3 номинации писмено. Същото се проверява и когато номинацията е по електронната поща. Анонимни номинации не се приемат.

2. Как вървят номинациите в областта, този начин на номиниране няма ли да ви забави?

Отговор: Това няма да ни забави, ние сме добре организирана структура, сигурен съм, че няма да има забавяне.

3. Има ли конкретни изисквания, на които трябва да отговарят номинираните за депутати на ГЕРБ?

Отговор: Както за всяко Народно събрание така и сега всички номинирани трябва да отговорят на определени изисквания. Относно изискванията за номинираните : има задължителни критерии, както обикновено. Основното е номинираните да са членове на ГЕРБ, които със своя обществен авторитет и активна гражданска позиция, са доказали, че работят в интерес на българските граждани. Могат да са също представители на гражданската квота, както и представители на различни обществени и професионални групи. Важно е да се издигат почтени, компетентни и инициативни личности, които се ползват с доверието на своите съграждани и колеги. Тук трябва да изпреваря вашия въпрос и да кажа, че кметове на общини, райони и кметства НЕ могат да бъдат кандидати за народни представители.

4. Имате ли вече имена които са събрали много номинации?

Отговор: Във всяка една община ежедневно текат номинации и трябва да приключат до 8-ми февруари. Трябва да Ви кажа, че господин Борисов е сред най-номинираните, досегашните депутати – ген. Константин Попов, Младен Шишков от Раковски, Данка Люртова от Карлово също. Но този път номинации има и за нови, млади хора, ще има много изненади.

5. Вие номиниран ли сте?

Отговор: Аз съм кмет втори мандат, заявил съм, че искам трети, единственото, което ме вълнува в момента е как да спечелим изборите. При нас в ГЕРБ не е желателно кметове и кметски наместници да се кандидатират. Ние имаме 10 успешни кмета в областта, лесно е да ги изкараш и да ги кандидатираш за Народното събрание, но какво ще стане след това? На нас ни трябват нови, млади, амбициозни хора.

6. Очаквате ли нови кандидати, до момента цитирахте все очаквани имена на досегашни народни представители?

Отговор: Очаквам нови лица. На 9 февруари ще останете изненадани от листите на ГЕРБ. Над 80% от имената в тях ще са на съвсем нови лица, има и много млади хора. Говоря за тези млади хора, за които отворихме вратите на партията преди 3 години. Те са млади, предприемчиви, образовани и амбициозни. Не са добре познати, не са били в листите до сега.

7. Не казахте нищо за д-р Христо Грудев, той номиниран ли е?

Отговор: Д-р Грудев е кмет на Асеновград. Там хвърлихме много усилия да спечелим с неговата кандидатура. Асеновград е перлата в короната на спечелените в област Пловдив общини. И да има номинации няма да е в листата.

8. Кажете има ли номинации за областния управител Дани Каназирева?

Отговор: Нямам информация, дори да има такива номинации ще разберем на 9-ти. Дани Каназирева доказа, че е доста активен областен управител. Моето мнение е, че тя може да бъде много полезна като депутат за област Пловдив, но би била по-полезна в Пловдив, там, където има 10-15 хиляди гласа. За нас не е важно кой ще е водач на листата, за нас е важно да спечелим изборите.

9. Казахте, че ще е по полезна в Пловдив. Това означава ли, че на следващите местни избори Дани Каназирева ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет?

Отговор: На този въпрос не мога да отговоря. Аз съм областен координатор на ГЕРБ в Пловдив област. За Пловдив е Иван Тотев.

10. Всъщност кой ще нареди окончателните листи?

Отговор: Листите се редят по азбучен ред на 9-ти февруари, а след това Изпълнителна комисия ще реди и ще реши според номинациите на нашите членове.

11. До сега изборните резултати са непредсказуеми предвид новите партии. Колко депутати смятате, че ще имате?

Отговор: Непредвидими са резултатите за другите партии. За нас като политическа партия са си предсказуеми. За новите играчи има много работа. Това, което ГЕРБ прави вече 12 години. Тепърва ще се доказват. За мен в област Пловдив в най-лошия случай ще повторим резултатите от миналите избори – 4, в най-добрия случай – 5 –ма. Тогава, когато имаш 10 успешни кмета, добре работещи няма как да се притеснявам за парламентарните избори. Хората виждат какво сме направили от ГЕРБ, някои от нас са втори, някои трети мандат. Ще имаме поне 4 мандата.

12. Смятате ли, че към Републиканци за България и Има такъв народ ще се прелеят десни избиратели?

Отговор: Социологията сочи едно, но на терен е друго, аз съм на терен и знам. Партия, която не е покрила всички общини, където няма структури е трудно. Трябва да ви кажа, че София не е България. В малките населени места ситуацията е различна. Това, което се прави на екрана е лесно, но там е сцена. Ако слезеш на политическата сцена е съвсем различно. Относно партията на Цветан Цветанов – достатъчно е само да видите какви са лицата в неговите листи, за да разберете, че към него не могат да прелеят избиратели от дясното пространство. Нито един общински ръководител, нито един член от организациите ни, не е в неговата партия. За хората е важно как така моторът, вторият в ГЕРБ говори така остро срещу политическата партия. Това говорене, това горене на мостове отблъсква симпатизантите на дясното, отблъсква избирателите на ГЕРБ. Аз добре познавам господин Цветанов.и не съжалявам за нито един ден. Но съжалявам за начина, по който говори и се обръща към хората от ГЕРБ. Часовниците, които получи от господин Борисов са благодарение на тези хора, които сме долу. Това отношение е грубо, лошо и не е това, което очакват хората. Смятам, че няма да вземе и 1 процент.

13. Това, което казвате, означава, че не може да има никакво затопляне между Републиканци за България и ГЕРБ?

Отговор: Ще дам едно сравнение. За мен тази партия е едно джудже, което иска да се качи на раменете на великана ГЕРБ и да стане по-високо. Това няма как да стане. Няма как да се качи на раменете на великана, когато той е изправен. Политическа партия ГЕРБ е изправена. За да се качи на раменете на тази политическа партия трябва тя да е на колене. ГЕРБ никога не е била на колене. ГЕРБ е падала, не сме се борили за власт самоцелно. Борисов е подавал оставка, но властта за нас никога не била самоцел. Нито господин Борисов, нито някой от нас-областните координатори, нито структурите ще позволим някакво на някакво политическо джудже да се качи на раменете ни и да стане по-високо.

Източник: gerb.bg