ГЕРБ – Пловдив област отбеляза 142 години от Освобождението на България

142 години от Освобождението на България отбелязаха представители на ГЕРБ – Пловдив област в различни общини от областта.

По традиция на 3-ти март областният координатор Георги Мараджиев чества Освобождението в Стамболийски.

„Днес с чувство на дълбока благодарност и признателност си спомняме за знайните и незнайни български и чужди воини, борили се за свободата на България. Нека следваме заветите на нашите велики предшественици! Нека живеем достойно и смело като тях, защото и днешният българин е силен и горд човек! Нека да бъдем верни наследници на героите! Нека бъдем истински българи!“, каза в словото си областния координатор Георги Мараджиев.

Той заедно с представители на общинската организация на ГЕРБ – Стамболийски, сред които и областния ръководител на МГЕРБ Владимир Пильов и общинският ръководител и председател на Общинския съвет Стоян Богданов, запазиха минута мълчание, отдадоха почит на героите и поднесоха цветя пред паметника на ген. Шувальов в началото на града.

В Карлово народният представител Данка Зидарова-Люртова, председателят на общинския съвет Доньо Тодоров и представителите на ГЕРБ, също почетоха героите, загинали за свободата на България. Те присъстваха на тържественото отбелязване на националния празник – 3-ти март на площад „20 юли“. След това поднесоха цветя пред паметниците на ген. Карцов в Карлово и в селата Кърнаре и Христо Даново.

Кметът на Асеновград и общински ръководител д-р Христо Грудев и представители на ГЕРБ – Асеновград – общински съветници и членове на структурите, присъстваха на панихида в храм ,,Св.Димитър“ в памет на загиналите в Освободителната война воини и опълченци. След нея д-р Грудев и членовете на ГЕРБ- Асеновград положиха цветя и венец на паметника, където е гробът на прапорщик Вишняков.

На 3-ти март жителите на община Куклен отбелязаха 142 години от освобождението на България с крос и патриотично-празничен концерт. Програмата пред сградата на НЧ „Н. Вапцаров – 1909г“, гр. Куклен включваше тържествено слово на кмета Мария Белчева, едноминутно мълчание и полагане на венци. А в празничния крос се включиха хора от различни възрасти.

Поклонение и празничен концерт по случай 142 години от Освобождението имаше и в Брезово. Там членове на общинската организация на ГЕРБ – Брезово поднесоха цветя пред паметника на загиналите за свободата воини в Южния парк.

В селата от община „Родопи“ Крумово и Белащица също тържествено бе честван националният празник. Там бе и народният представител от ГЕРБ-Пловдив област Запрян Янков. Той, заедно с кмета на Крумово
Румяна Самоковарева и на Ягодово Димитър Дишев, както и членове на ГЕРБ отдадоха почит на героите, загиналите за свободата на България пред паметниците в селото, в местността Могилата. В Белащица венци и цветя бях положени пред паметните плочи на загиналите от Гвардейския Финландски полк на 5 януари 1878г. и пред паметника на Иван Иванович Абишев, прапорщик от 18 -ти Вологодски полк.

В Хисаря кметът на общината инж. Пенка Ганева, членове и симпатизанти на ГЕРБ и жители на общината поднесоха венци и цветя на паметната плоча на ген. Тодор Марков и пред паметника на финландските воини и на Лейди Странгфорд. От там те се включиха в шествие до паметника „Априлци”, където също имаше церемония по отдаване на почит и полагане на цветя. След това жителите и гостите на общината изгледаха възстановката на епизоди от посрещането на руските войски в Хисаря в изпълнение на Сдружение „Наследство Хисаря“.

Общинската организация на ГЕРБ-Садово също отбеляза дата – 3-ти март. Представителите на ГЕРБ присъстваха на панихидата в село Чешнегирово в памет на всички, дали живота си за свободата, след което поднесоха цветя пред паметника на загиналите през войните.

В община Перущица също честваха тържествено националния ни празник. Кметът Мария Вълканов и членове на общинската организация присъстваха на молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от отец Симеон в църквата „Свети Атанасий“ в град Перущица. След това на централния площад „27-ми Априлий“ тържествено бе издигнат националния флаг на Република България и бяха положени цветя в памет на загиналите за Освобождението на България.

И в Кричим имаше празнично отбелязване на 3-ти март. Там бе отслужена литургията в храма „Свети свети Козма и Дамян“, след което представителите на ГЕРБ – Кричим поднесоха и цветя пред паметника – символ на Освобождението, който се намира на площада пред църквата.

Кметът на Съединение Атанас Балкански, организационният секретар на ЖГЕРБ Катя Алова, председателят на Общинския съвет Кристина Крислова и съветниците от ГЕРБ – Съединение се включиха в шествие – парад до паметника на незнайния воин по повод Освобождението. За поредна година по повод националния празник община Съединение се включи и в инициативата „Пробуждане с хоро“.