Общинската структура на ГЕРБ – Асеновград взе участие в честването на 142 години от освобождението на града

Общинският ръководител на ГЕРБ-Асеновград и кмет на града д-р Христо Грудев, общинските съветници от ГЕРБ, членове и симпатизанти, както и много граждани честваха на 18-ти януари 142 години от освобождението на града си.

„Вече 142 г. Асеновград отбелязва своята свобода. Свободен е духът на асеновградчани. Свободни са и мислите ни. Днес се гордеем повече от всякога, че сме потомци на славен и борбен народ. Обединени сме от чувството за признателност към предците ни, дали живота си за свободата. Обединени трябва да бъдем и в дните занапред, защото ние сме тези, които носим отговорността за бъдещето на нашите деца. Позволете ми, като кмет на община Асеновград да ви приветствам с днешния празничен ден – честита да е годишнината – 142 години свободен Асеновград“.

С тези думи се обърна към съгражданите си кметът на града д-р Христо Грудев. По традиция Асеновград отбеляза годишнината с празнична програма, която започна с концерт на представителния духов оркестър на ВВС – град Пловдив. След това заупокойна панихида отслужиха асеновградски свещеници, а слово за славните битки изнесе Мина Христемова – уредник в Исторически музей – Асеновград. Честването на годишнината продължи пред паметника на генерал Виктор Дендевил, където представителите на ГЕРБ, жителите и гостите на града положиха венци и цветя. Дивизията на генерал Дендевил е част от отряда на ген. Гурко и участва в освобождаването последователно на Пловдив и Асеновград. Пред паметника асеновградчани почетоха паметта на всички загиналите за свободата воини в Руско-турската освободителна война. Празничната програма продължи с концерт на ученици от ОУ „Ангел Кънчев” и ВГ „Калина Малина”.