Менда Стоянова: Пловдив ще се развива успешно с кметове от ГЕРБ

Медия: вестник „Марица“

До изборите останаха броени дни. Как си представяте управлението на  Община Пловдив в следващите четири години?

Градът ще се управлява  успешно с  кмет  Здравко Димитров, с екип от добре подготвени специалисти и с  районните кметове на  ГЕРБ, доказали, че  могат  и знаят как да  подобрят  условията на живот в града. Убедена съм, че с този силен отбор  Пловдив ще  се развива като индустриална столица на България, надграждайки  постигнатото досега и увеличавайки доходите на хората.

Г-жо Стоянова, имате наблюдения върху  много  предизборни кампании. С какво е по-различна  надпреварата за местната власт в Пловдив  в сравнение с предишните избори?

Доволна съм, че в тази предизборна кампания няма компромати, каквито бяха тиражирани  през 2015 г., а  и преди парламентарния вот. Кандидатите за кмет на Пловдив отправят критики към опонентите, но без да водят компроматна война. Надделява прагматизмът – да кажат най-важните акценти от  предизборните си  програми. Показателно е, че почти всички кандидати  обещават  ключови  инфраструктурни проекти, започнати от  ГЕРБ  и насочени към решаването на проблемите с  трафика, паркирането,  безопасността на движението, доходите на хората,  атмосферния въздух, ВиК мрежата.  Това е косвено  признание от нашите опоненти, че  в изминалите два мандата  политиката  на  ГЕРБ   за развитието на Пловдив беше правилна.  Пловдивчани са в правото  да искат повече,  но за тези осем години  градът коренно е променен. Вижте колко са хубави площад „Централен”, Цар-Симеоновата градина, „Капана”.  Имаме спортна зала, реставрирани са античните мозайки в  Малката  и Голямата базилика, Пловдив се сдоби с две нови художествени галерии.   Днес всеки, който иска да  стане кмет, обещава да продължи започнатите проекти. Но твърдо ви казвам, че нашият кмет Здравко Димитров ще бъде абсолютен гарант, че тези проекти  ще се случат.Той притежава  богат управленски опит, диалогичен е  и има сигурната подкрепа на отбора на ГЕРБ, подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ и ключовата подкрепа на централната власт, каквато и досега беше оказвана  на Пловдив от правителството  на премиера Бойко Борисов.

Още в началото на третия мандат на ГЕРБ в Пловдив ще продължат  процедурите по  подготовката за изграждането на подлез „Модър – Царевец“,  на  кръстовището  на две нива на Сточна гара, пробива под Централна гара, Голямоконарско шосе, Околовръстното шосе, многоетажните  паркинги, един от които вече се строи, а други три са на етап проектиране. Предстои  работа по изпълнението на проектите  за воден цикъл и Южен обходен колектор, за които  е осигурено  финансиране  по договорите, сключени на държавно ниво.

Възможно ли е след осем години управление на ГЕРБ в Пловдив местната власт да мине в ръцете на левицата?

За 30 години демокрация БСП никога не е успявала   да вземе властта  в Пловдив, освен когато Славчо Атанасов беше кмет и социалистите влязоха в управлението, без да са печелили избори. След първите шест-седем месеца  от мандата си  той се отрече от ГЕРБ, благодарение на който  беше спечелил изборите, и вкара в управлението БСП. Мисля, че на тези избори единственият начин левицата да се добере до властта е отново през Славчо Атанасов.  Този сценарий може да се повтори, ако пловдивчани неразумно го предпочетат  вместо кандидата на ГЕРБ  Здравко Димитров, който гарантира стабилно управление. Нека да не забравяме  какво представляваше Пловдив по времето на Славчо Атанасов и как изглежда  днес. И да не се поддаваме на  обещанията за безплатни детски градини, ясли, градски  транспорт и  намаляване на данъци. Това е  безочлив популизъм.  Няма как  от една страна да намалиш приходите в бюджета, а от друга  да  реализираш инфраструктурни проекти.  Ако пловдивчани заложат на популистки обещания без никаква гаранция за развитие, това ще бъде пагубно  за града. В един такъв мандат на Славчо Атанасов с БСП Пловдив ще се върне там, откъдето тръгна преди осем години.

Кои грешки не трябва да повтаря новият кмет?

Изключително важно е да се  чува мнението на хората  за осъществяване на ключовите  проекти на града. По-често кметът на общината, екипът и кметовете на районите  трябва да водят диалог с  различните неправителствени организации и професионалните гилдии, за да се намери възможно най-правилното решение на  един или друг проблем. Убедена съм, че кандидатът за кмет на Пловдив Здравко Димитров и кандидатите за районните кметове Георги Стаменов, Костадин Димитров, Димитър Колев, Иван Стоянов,  Костадин Язов и Стоян Алексиев  са  хора, които вече  са доказали, че могат да водят диалог.  По-малките проекти в районите – за детски и спортни площадки, паркинги и ремонти  – се изпълняват  и досега – след обсъждането с жителите на кварталите.  А нашият кандидат за кмет на Пловдив Здравко Димитров поставя  комуникацията с гражданите и гилдиите като  един от основните акценти в управлението.   Сигурна съм,  че това ще бъде една от силните му страни, която ще гарантира успешен мандат.

Като специалист по финанси и бюджет как ще коментирате прогнозите на опонентите на ГЕРБ, че общината е в тежко финансово положение и в края на годината ще се окаже на червено?

Това е една от мантрите, която се повтаря преди изборите  с цел да се печелят гласове.  На тези, които вярват на подобни манипулации,  препоръчвам да отворят сайта на Министерството на финансите, където са  публикувани данни за общините,  за да се  убедят, че Пловдив е в добро финансово състояние.  През всичките осем години администрацията  стриктно обслужва  финансовите си  ангажименти.   Без просрочие  е изплатен  50-милионният заем, изтеглен още от кмета д-р Иван Чомаков.  Финансовият дълг на Община Пловдив е далеч под  разрешените от закона нива. С новия  заем от 30 млн. лева са реализирани значими  проекти  – Коматевско шосе,  бул. „Руски“, „Шести септември“,  на които  са подменени всички подземни комуникации. Пред  завършване е и бул. „Северен“, който ще улесни трафика.  Истината е, че няма как една община, дори и  да е София, с чийто бюджет не бихме могли да се сравняваме, да финансира  само със собствени средства големи инфраструктурни проекти. Те се изпълняват с  подкрепата на централната власт, каквато Пловдив имаше при правителствата на ГЕРБ, а също така  с инвестиции чрез заем. Няма държава в света и успешен бизнес, които да не се развиват със средства от  заеми.  Фактът,  че Пловдив  се развива,  гарантира  нови инвестиции и безпроблемно връщане на заемите.

Какво  послание  бихте отправили към пловдивчани  преди изборите?

Нека всеки от нас,  преди да гласува, разумно  да прецени  колко много градът се е променил  през последните години. Моят апел към съгражданите е: Настоявайте  Пловдив да продължи да се развива.  Ако искате да живеем в по-добър град,  гласувайте  за общинските съветници на ГЕРБ, районните кметове на ГЕРБ и нашия кандидат  за кмет на Пловдив  Здравко Димитров.

На местните избори на 27-ми октомври 2019 г. ГЕРБ е с номер 43 в бюлетината за кмет, районен кмет и общински съветници.