ЖГЕРБ – Съединение подкрепиха с топли напитки младите мъже, участници в ритуала „Куди“

На 14-ти януари, по стар стил Васильовден, в Съединение изпълниха автентичния мъжки ритуал на сурвакане „Куди“. Още в ранни зори млади момчета в носии, характерни за региона, се събраха в къщата на водача, който тази година бе Мартин Клинков. От там започна обхождането на домовете. 30-те момчета ръсиха със светена вода стопаните и наричаха  за здраве. В ритуала за трета поредна година се включи и синът на организационния секретар на ЖГЕРБ Пловдив област Катя Алова – Любен Алов. Той пое символично щафетата от брат си, който също дълги години участваше в сурвакането. Да уважат традицията и да подкрепят участниците в ритуала „Куди“ ЖГЕРБ – Съединение за поредна година раздаваха на площада на града топли напитки – чай и кафе. Да изразят своята подкрепа  към традициите дойдоха и областният ръководител на ЖГЕРБ – Пловдив област Евелина Апостолова, общинският ръководител Петя Червенакова и кметът на общината Атанас Балкански.

„Добре е да пазим и предаваме на младото поколение народните традиции, защото те до голяма степен формират културата, манталитета и морала ни като българи. Можем само да се гордеем с онези традиции и обичаи, които не само ни съхраняват през вековете като нация, но и ни открояват от другите народи. Вярвам, че ще се запазим и развиваме като нация, само ако се научим да уважаваме миналото“, каза Апостолова.

Община Съединение е единствената община в страната, където се спазва над 100 годишния обичай „Куди“.  Според традицията след обиколката по домовете участниците отидоха на площада, където заедно с жителите и гостите на общината се хванаха на пъстро хоро.