Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Европейската интеграция дава исторически шанс и за българите в Косово

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово внесоха петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност. Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията „Обединени българи в Косово” от областта Гора. Очаква се скоро парламентът на Косово да я разгледа и да вземе решение дали българската общност да бъде добавена сред останалите признати.

Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време работи по темата, и по-рано разговаря с косовския премиер, с външния министър и председателя на парламента.

Г-н Ковачев, какво представлява подписката, която беше внесена днес и кой точно я внася?

Това са български организации, основно две от тях, в Косовска Гора и Жупа, които са събрали от нашите сънародници подписи с искане към властите на Република Косово, по-специално към министър-председателя, към председателя на парламента за това българската етническа общност в Република Косово да бъде призната, да бъде вписана както в закона, така и в конституцията на Република Косово. Вчера организацията – „Обединени българи в Косово“ официално е внесла в парламента на страната петиция с искане за официално признаване на българската общност. Другата българска организация „Българи мохамедани“ от Жупа също събира подписи и може би скоро ще направи същото. Това е един справедлив и демократичен акт, който – ако бъде удовлетворен – показва, че наистина политическата класа на Косово има желание да спазва демократичните принципи и Косово да върви към европейска интеграция. Това ще бъде и последователност по отношение на българските общности на Западните Балкани. След признаването на българското малцинство в Албания е логично и нашите сънародници, които са от другата страна на границата – в Косовска Гора, Щръбце и в Жупа, също да бъдат признати.

Ако косовските власти признаят официално съществуването на българско малцинство това какво променя? Практически до какво води?

Това е един процес, който – бих казал – е исторически. С десетилетия, ако не със столетия, тези хора не са имали възможност да се самоопределят свободно. Сега, когато наистина има шанс този регион да загърби противопоставянето, дискриминацията, идеологии, които са ни разделяли, свободно да се самоопределят такива, каквито желаят да бъдат или такива, каквито тяхната семейна, историческа памет им диктува.

Но какви права ще имат?

Както на всички други косовски граждани – свободното право да се самоидентифицират като българи и съответно тези от тях, които имат желание, да получат български паспорти, българско гражданство могат да заявят в България това свое желание. Официалният статут дава също и много други права, като право на медии, на обучение на собствен език, политическо представителство в парламента, включително в съответните държавни органи, но това вече зависи от самата активност на нашите представители там.

Преди няколко месеца разговаряхте в Европейския парламент с министъра на външните работи на Косово г-н Пацоли. Тогава стана ли въпрос за признаването на българско малцинство от Косово?

Да. И тогава, и на  срещите в Прищина с премиера, председателя на парламента и лидерите на различни политически партии по време на мисията на Групата на ЕНП в Косово, както и на всички срещи, които  ние водим с представители на страната, не само от страна на депутатите в Европейския парламент, но и от страна на българското правителство, българският министър-председател, винаги поставяме въпроса за нашите сънародници в Косово и че е исторически справедливо те да бъдат официално признати като такава национална общност. Моето убеждение, увереност е, че след историческия успех, който имахме с признаването на българското историческо малцинство в Албания, в регионите на Албания Мала Преспа, Голо бърдо и Гора през миналата година, скоро ще можем да се поздравим с подобен успех и в Косово, в регионите на Косово: Косовска Гора, Щръбце и Жупа, където са предимно нашите сънародници.

Интервю дадено за пресслужбата на  Групата на ЕНП