ГЕРБ – Пловдив област почете 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев

Народните  представители  Константин Попов и Запрян Янков, областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Розалин Петков, областният ръководител на ЖГЕРБ Евелина Апостолова, общинският ръководител на ГЕРБ – Карлово Данка Люртова и представители на общинската организация на ГЕРБ – Карлово, почетоха 170-та  годишнина от рождението на Христо Ботев в Калофер. Отбелязването на годишнината започна още в петък под  почетния патронаж на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Честването на годишнината  в събота – 6-ти януари, денят когато е роден Ботев,  започна с полагане на венци и цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева, който се намира в двора на родната му къща, както и пред паметника даскал Ботьо Петков. След това на централния площад се състоя митинг-поклонение с почит към подвига и делото на големия български поет и революционер. Програмата включваше традиционното тържествено събрание, на което  кметът на Карлово Емил Кабаиванов припомнени по-важните дати и събития от живота на войводата. Слово произнесе  и народният представител от ГЕРБ генерал Константин Попов.

„Да, Ботев е велик поет, но не само. Той е поет от човещина, но не само, той е революционер от човещина. Защото той иска, той воюва, той не е само лек, той не е само скалпел, той е меч, който сочи напред, сочи на бъдещето – иска и води. Защото има идеал– човекът, свободните хора и свободата е мярата, където ни разделя. Свободата е и целта, която трябва да преследваме. И за това той вдъхновява всички, за това той води, за това той е знаме, за това повече от 100 години след това, ние сме тук. За да се обърнем и  да се докоснем за малко до Ботев, не да се съизмерваме с него – с него великият. А за да можем да вземем мъничко светлинка от Ботев. За да бъдем пак човеци, за да забравим ежедневието, защото ежедневие не се бори с ежедневие, а се бори с велики хора и велики идеали.  И да, днес на 6-ти януари сме тук с тази искрица дадена ни от Ботев, където той ни е призовал отново, с неговата сила и мощ. И дай Боже да съхраним тази частица и утре, и в други ден. А тези сред нас по-можещите да я предадат на другите. За да имаме и утре празници, и утре вяра, за да се множат добрите ни дела“, каза в словото си генерал Попов.

В края на церемонията военнослужещи и гости, сред които и представителите на ПП ГЕРБ -Пловдив област,  поднесоха венци и цветя и пред паметника на Христо Ботев.