Георг Георгиев: Радвам се, че с партньорите ни от РБ и ПФ намерихме общ език и не допуснахме да се стигне до хаос

Медия: Радио К2

Георг Георгиев – народен представител, секретар на ПГ на ГЕРБ, председател на МГЕРБ, член  на Комисиите по образованието и науката и по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Напрежението около управляващата коалиция през последните дни.

„Защо се стигна дотук, защо се заговори за преформатиране на властта? Защо преповтаряме клетвите за вярност към ГЕРБ и министър-председателя? Защо бяха необходими самозаклинания за единство и сила на кабинета, преподписване на коалиционно споразумение, промени в Изборния кодекс? Защо точно преди изборите става всичко това?”, попита водещата Клара Маринова. Георг Георгиев отговори, че не му се ще нещата да се хиперболизират и едно предизвикателство да се превръща в хаос. Според него хаос би се получил тогава, когато държавата е оставена без посока и без управление. Факт е, че е имало някои търкания между коалиционните партньори, те обаче са били разрешени веднага и не се е допуснало това да ескалира и да се стигне до някаква обща ситуация на нестабилност. Всички мнения са били изразени по време на провелата се среща в парламента между коалиционните партньори. „Така че ние не позволихме нито за момента тази ситуация да прерасне в хаос!”, категоричен беше Георгиев. Той продължи, че в една кампания емоциите и политическото говорене взимат връх, все пак обаче трябва да се запази самообладание когато става дума за ключови за държавата решения. „Радвам се, че с нашите партньори от РБ и ПФ все пак успяхме да намерим общ език и този общ език ще намери своето изражение в законодателството!”, обобщи Георгиев.

На въпроса защо посреща с такъв оптимизъм нещата, след като в държавата се е било създало сериозно напрежение, което не е нормално, председателят на МГЕРБ отговори, че действително напрежение е имало, но все пак ние трябва да преодолеем този комплекс да говорим за всичко българско като за лошо. „Тук е моментът да кажа, че аз не говоря със самочувствие като човек от една или друга политическа партия, аз говоря със самочувствие като българин!”, категоричен беше Георгиев. Според него държавата ни в момента има доста неща, с които може да се похвали, а ние сме склонни да игнорираме това, което е направено добре и да се съсредоточим само върху негативите. Той обясни, че политически кризи е имало не само в България и даде за пример Белгия, където две години не е могло да се сформира правителство.

Последните промени в Изборния кодекс.

„Защо така се случи, че буквално в последния момент ще променяте Изборния кодекс? На нас, българските избиратели вече ни писна от всички тези промени, говоря за тези двайсет и няколко години!”, попита водещата Клара Маринова. Георг Георгиев отговори, че ГЕРБ напълно осъзнава рисковете от това да се променя Изборния кодекс и то в хода на предизборната кампания. Той продължи, че кодексът е част от онова консервативно законодателство, което трябва да бъде пипано възможно най-малко. От ГЕРБ обаче не са искали да има каквито и да е съмнения, че ще има български граждани, които няма да могат да се включат в изборния процес или че ще има каквито и да е съмнения за манипулация на вота. „Досега ние сме печелили избори и по кодекса „Манолова”, и по кодекс, който е бил писан преди 2009 г., така че никой не би могъл да обвини ГЕРБ в манипулация на изборното законодателство в нейна полза, именно такъв беше случаят и сега!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.В момента, в който към ГЕРБ са били отправени неоснователни обвинения, че се опитват по служебен начин да спечелят изборите, те са били длъжни да реагират. За ГЕРБ изборното законодателство не е от чак такова значение, партията се движи по правилата и по закона, спазва ги и е с напълно чиста съвест пред избирателите си.

Кандидат-президентската кампания.

Георг Георгиев обясни, че кампанията на ГЕРБ е насочена и към хората, които са аполитични, които са разочаровани, защото фигурата на президента е именно такава, обединител на цялата нация. Той заяви, че не може да се съгласи с твърдението, че има апатия у избирателите. Георгиев подчерта, че залите, в които говорят Цецка Цачева и Пламен Манушев са препълнени. „Факт е, че ние трябва да намерим език в всеки един човек, трябва да достигнем до всяко едно населено място и да отговорим на всеки един въпрос, като се отнесем с внимание, именно тук е силата на ПП ГЕРБ, която за всичките 10 години, в които е в политиката, в нито един момент не скъса своята връзка с хората!”, категоричен бе председателят на МГЕРБ.

„Прави впечатление, че въпросите на избирателите, и това предизвиква отговорите на кандидатите, не се вписват в конституционните правомощия на президента и вицепрезидента, като цяло липсва солидната президентска доктрина. Какви са причините за подобна ситуация? Занимават ги с проблеми лични, социални, на дадената община, но това не е работа на президента!”, попита водещата Клара Маринова. Георг Георгиев отговори, че на техните срещи гражданите задават въпроси, които пряко са свързани с правомощията на президента. „Поради причината, че хората, които действително са ангажирани с тези проблеми, от компетенцията дали ще е на кмета, дали ще е на общинския съвет, дали ще е на народните представители и правителството, те са във връзка с хората, те са отговаряли на техните въпроси и сега хората могат да се съсредоточат и в друго. Докато тогава, когато тази връзка е прекъсната, съвсем нормално е всеки гражданин да търси от политическия представител, който е пред него, отговорите на въпросите, които го вълнуват. Тук е въпросът да общуваме, но и да даваме обратната връзка, да ни се задават въпроси, но и ние да даваме адекватни отговори!”, завърши Георг Георгиев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.