Александър Ненков: Да имаш властови ресурс и да твърдиш, че си в опозиция – това е фарс

Медия: „Радио К2″

Александър Ненков, народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ, член на Комисиите по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по енергетика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″, заяви позиции по следните теми:

Отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок.

„Какво се случва с Реформаторския блок, с ДСБ, с Вашата парламентарна група, настоявате ли тези кадри да бъдат отстранени, или се примирихте с това да прочетете декларацията и дотам?“, попита водещата Клара Маринова, Александър Ненков отговори, че за това какво се случва в Реформаторския блок могат да говорят само партиите, които участват в него. Що се отнася до въпросната декларация, продължи той, причината за нейното прочитане е да се даде сигнал на колегите им от Реформаторския блок най-после да се определят кой е в управлението и кой в опозицията, защото работата в парламента вече започва да буксува именно поради тези вътрешни боричкания при Реформаторите. „Ако сме имали за цел да уволним тези хора, може би не е било необходимо да четем декларации и да привличаме публичното внимание, това може да го направи Борисов като премиер по всяко време. Беше хубаво обаче да се покаже на обществото, че за хора, които се наричат опозиция, е хубаво не само на думи, но и на практика да се види каква е реалната ситуация!“, обясни народният представител от ГЕРБ. Той заяви, че не е виждал на друго място такъв политически фарс – да твърдиш, че си в опозиция, а да имаш толкова много властови ресурс. Александър Ненков обясни, че няма нищо лично против представителите на ДСБ във властта, някои от тях познава лично и може да потвърди, че са добри професионалисти с добра експертиза, въпросът е, че не може от ДСБ да си правят политически пиар на гърба на мандатоносителя.

Протестите на личните лекари.

„Кажете ми каква е вашата реакция, на чия страна заставате и какво ще правите?“, попита водещата Клара Маринова, Александър Ненков отговори, че опитът показва, че всяка година, когато трябва да се сключват договори между НЗОК и лекарите, има сътресения. Той продължи, че неговото лично мнение е, че Петър Москов върви в правилната посока и се опитва да въведе някакъв ред. „Ако искаш да направиш крачка напред към реформиране на системата, винаги ще се намерят още хиляда коментатори, които ще са против това нещо! Вижда се обаче, че г-н Москов се опитва да въведе ред, да стопира немалкото източване, което се случва!“, категоричен беше народният представител от ГЕРБ. Той обясни, че на личните лекари ще бъдат предоставени доста повече направления. Александър Ненков изрази мнение, че трябва да се гледа дългосрочно на нещата, а не да се действа просто за да се спре един или друг протест. „Вие самият доволен ли сте от здравеопазването?“, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че не е доволен като цяло от българското здравеопазване и точно затова смята, че трябва да се даде кредит на доверие на министър Москов. Той обясни, че една такава система няма как да се реформира за няколко месеца, необходими са сериозни мерки, които ще дадат резултат чак след няколко години и добави: „Трябва да се даде кредит на доверие на министър Москов, премиерът му вярва, парламентарната група му вярва, нека да стигне до някакъв завършек на своите идеи, за да видим какъв резултат ще даде и аз съм сигурен, че в бъдеще ще бъде позитивен резултатът!“.

Мигрантската криза и проблемите със сигурността.

„Около нас ври и кипи, как успокоявате вашите избиратели, че сигурността им е гарантирана?“, попита водещата Клара Маринова, Александър Ненков отговори, че в несигурния свят, в който живеем, гаранция за сигурност няма. Той продължи, че Европа донякъде се намира в състояние на война и може би самите ние още не сме осъзнали в какво положение се намираме. Това, което може да направи страната ни, и от гледна точка на мигрантския поток, е добра стиковка между различните служби, съвместна работа с партньорските служби, както и изискването за по-добра съвместна работа между службите на отделните държави в Европа. Александър Ненков подчерта и важността на охраната на границите ни и изрази мнение, че щом натискът към границите ни не е голям, това означава, че самите мигранти знаят, че през България трудно биха могли да минат. „Ако се наложи да регистрираме мигрантите тук в България и да ги приемем, подготвени ли сме да осигурим необходимите условия?“, попита водещата, събеседникът й отговори, че страната ни има възможности да осигури условия за определен брой хора. Най-важното е обаче да се разграничат хората, които са икономически мигранти от тези, които бягат от война, както и да се направи така, че потокът от хора да влиза официално през граничните пунктове. „Европа се променя изцяло във всякакъв план, всяка една държава в Европа трябва да разбере, че ние трябва да работим като един здрав, мощен механизъм, за да се защитим, ако всеки си прави поотделно каквото си иска, няма да се случи!“, завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″.