ГЕРБ-Пловдив област чества 136-тата годишнина от Съединението

Честването на Съединението в Пловдив област започна по традиция още на 5 -ти септември в Съединение. Там в храма „Свети Атанасий” бе отслужена панихида. Празникът уважи народният представител Димитър Янев, обшинският ръководител на ГЕРБ-Съединение Катя Алова, кметът на общината Атанас Балкански. В края на църковната церемония представителите на ГЕРБ сведоха глави в знак на почит към загиналите и поднесоха стръкове цветя на паметните им плочи в двора на църквата. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите, разделени несправедливо от Великите сили. Празничното честване продължи с литийно шествие и с възстановка в центъра на града, след което последва вечерна проверка, в която се включиха представителни роти на 61-ва Стрямска бригада.

На празничната дата 6-ти септември представители на общинската структура на ГЕРБ – Родопи, сред които общинският ръководител Запрян Янков, кметове, общински съветници и членове, също отбелязаха 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Първенец. Селото е неразривно свързано с това най-българско дело. На 25-ти и 26 юли 1885 година там заседава Българския таен централен революционен комитет, който взима решение да се осъществи Съединението.
„Съединението е изстрадано, опазено и защитено, благодарение на редица общественици и революционери, жертвали живота си в името на една национална кауза-Съединението“, коментира Запрян Янков. За да отбележат светлата дата в знак на почит представителите на ГЕРБ-Родопи и признателни потомци поднесоха венци и цветя пред паметните плочи: на мястото, където се определя денят за провъзгласяването на Съединението в чифлика на Гешов и в хана на Тома Кацигра, където през юли-август 1885 г. БТЦРК начело със Захари Стоянов се взема решение за обявяване на Съединението между Княжество България и Източна Румелия.
Представители и на ГЕРБ – Асеновград също честваха светлата дата на Съединението. Народният представител Димитър Янев, кметът на общината Христо Грудев, общински съветници, членове и симпатизанти поднесоха цветя в знак на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев в града.