Депутатът от ГЕРБ Пенчо Малинов с питане за съдбата на летище Пловдив

Питане до служебния министър на транспорта Георги Тодоров  относно съдбата на държавното дружество „Летище София” ЕАД и евентуалното му вливане в „Летище Пловдив” ЕАД отправи днес народният представител от ГЕРБ от 16-ти МИР Пловдив-град Пенчо Малинов. От парламентарната трибуна той заяви, че след концесията на софийския аеропорт,  държавното дружество „Летище София“ ЕАД де факто вече не е летищен оператор. То разполага само с оперативни активи и значителни финансови ресурси.

От друга страна Летище Пловдив е единственото голямо в страната летище, оперирано от държавата, с изпълнявани на него редовни международни полети, но се нуждае от значителни инвестиции за развитието си.

В тази връзка пловдивският депутат от ГЕРБ постави въпрос към служебния транспортен министър за това каква ще бъде съдбата на дружеството „Летище София“ ЕАД и актуална ли е темата за вливане или сливане на дружеството „Летище София“ ЕАД и „Летище Пловдив” ЕАД. Пенчо Малинов очаква и отговор на въпроса си дали се правят необходимите анализи за такова преструктуриране и как би се случило във времето.

Малинов, който бе избран за член на Парламентарната комисия по транспорт и съобщения, припомни, че и втората проведена в последните години концесионна процедура бе прекратена поради липса на заявен интерес, въпреки, че многократно бе удължавана. Той предположи, че ситуацията с Ковид 19 разколебава инвеститорите.

„Летище Пловдив има потенциал за развитие като пътническо и карго летище”, заяви още народният представител от  ГЕРБ.